Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Турция се нуждаеше спешно от зенитни ракетни системи и затова направи избор в полза на руските С-400

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обясни закупените от Русия зенитни ракетни системи със "спешната нужда", която има страната от противоракетна отбрана. 
"Турция се нуждаеше спешно да купи зенитни ракетни системи и затова направи избор в полза на руските С-400 "Триумф", заявява турският външен министър в интервю за германското издание "Цайт онлайн". "Трябваше да си доставим от някъде ракетни комплекси. Ако правителството на САЩ може да гарантира, че Конгресът ще позволи, ще купим от тях системи "Пейтриът". Бихме купили и от германците, като имаме предвид качеството. Но щом не получаваме нищо от съюзниците си, трябва да си ги доставим отнякъде", казва Чавушоглу.
През ноември 2016-а година стана известно, че Турция и Русия водят преговори за закупуване на системи С-400. Фактът за подписването на договора беше потвърден от Русия през септември миналата година, когато и турският президент съобщи, че по договора е внесен аванс. Така Турция ще бъде първата страна-член на НАТО, която ще получи от Русия зенитно-ракетни системи С-400. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна