Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации в подкрепа на двамата гръцки граничари, задържани в Турция, се провеждат в гръцките градове Солун и Орестиада

В знак на протест гърци спряха пътуванията и търговията с турския град Одрин, докато не бъдат освободени двамата им сънародници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди гърци участват в демонстрация в град Орестиада, за да подкрепят арестуваните гръцки граничари. С автобуси, влакове и леки коли те пристигнаха от цяла Северна Гърция в малкия град Орестиада, до границата с Турция. Демонстрантите настояват за незабавно освобождаване на граничарите, които поради слаба видимост навлезли на турска територия. Те се намират в затвора в Одрин и очакват присъда за нелегално влизане в страната.

Неправителствени организации провеждат в същото време демонстрация и в Солун.

В знак на протест всички туристически агенции прекратиха еднодневните екскурзии до град Одрин до освобождаване на военнослужещите. Това засегна търговията в Одрин, където основни клиенти са гърците. Гръцките шофьори, които пътуват в Турция, в знак на солидарност, не зареждат и от бензиностанции в Одрин.

Целта на демонстрациите е подкрепа към арестуваните и техните семейства, а не да се окаже натиск върху турското правосъдие, заявиха участниците.

Гръцкото правителство поиска съдействие от НАТО и Евросъюза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна