Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта започва в София и Пловдив

Снимка: БГНЕС

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта започва от днес в София и Пловдив в специализираните клиники на УМБАЛ „Александровска“ и УМБАЛ "Свети Георги". Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, а прегледите в Пловдив ще се провеждат в работните дни, от 8.00 до 12.00 часа и ще продължат до  30-и март.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, подчерта началникът на Клиниката по очни болести проф. Нели Сивкова. Тя допълни, че сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде, затова, когато се организира скриниг, задължително се прави и пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания.

По данни на Българското глаукомно дружество между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна