Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Morgan Stanley: Азиатските борси ще се превърнат в лидер на световните капиталови пазари през следващото десетилетие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатските фондови борси ще се превърнат в най-големият пазар на акции в света през следващото десетилетие, изхвърляйки от първото място Северна Америка, показва анализ на банката Morgan Stanley, цитиран от агенция MarketWatch.

До 2027 година общата капитализация на търгуваните в Азия акции почти ще се удвои от 29 трлн. долара до 56 трлн. долара, изпреварвайки очакваната обща капитализация от 42 трлн. долара на борсите в САЩ и Канада, прогнозира водещата американска кредитна институция. Според нея това разрастване на пазарите на акции в Азия ще бъде водено от борсовата търговия в Китай, Хонконг и Индия.

"Очакваме фаза на бърз растеж на азиатските капиталови пазари през следващото десетилетие, тъй като силната експанзия на номиналния брутен вътрешен продукт ще с съчетае със следващият етап на развитие на пазара и с регионалната финансова интеграция", посочва в доклада си Morgan Stanley.

Според анализаторския екип на банката от водещите световни икономически региони пазарите на акции в Азия към момента са най-слабо финансово интегрирани и развити, но правителственият фокус върху реформите във финансовия сектор и други фактори би трябвало през следващите десет години да ускорят прогнозираната от банка промяна.

"Ние виждаме пенсионните фондове, взаимните фондове, застрахователните, капиталовите и дълговите пазари в региона като основен генератор за ускоряване на растежа", съобщава американската банка и допълва: "Това ще се дължи на бързо нарастващото благосъстояние на домакинствата, на демографските промени, структурните реформи, технологичните промени и развитието на институционалния инвестиционен капацитет".

Анализаторите на Morgan Stanley предполагат, че това ще се окаже страхотна новина за глобалните инвеститори, които се надяват да се възползват от очакваната азиатска експанзия. Трябва да се има предвид, че финансовите пазари в Азия и схемите за спестявания – като пенсионните фондове – са изостанали от цялостния икономически растеж на региона, но ще започнат да наваксват това изоставане с оглед на течащите трансформации в региона.

Според Morgan Stanley това означава, че най-големите печеливши вероятно ще бъдат местните и глобални финансови компании, които превъзхождат останалите с оглед на възможността за трансгранично банкиране. Анализаторите на банката посочват 16 компании, които притежават такива качества и вече имат своя силен отпечатък на азиатските борси, включително американските BlackRock Inc., Carlyle Group LP, Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. Сред цитираните 16 компании личат и имената на швейцарските кредитни институции банки UBS и Credit Suisse Group, банката HSBC и друга британска финансова компания Prudential Plc.

Останалите от списъка на Morgan Stanely компании са предимно азиатските като китайските AIA Group и CITIC Securities Co., японската банка Sumitomo Mitsui FG и сингапурската DBS Group Holdings.

"Възможностите, които са на разположение, ще варират значително в зависимост от множество фактори и не на последно място от това колко бързо ще се либерализира контролът върху валутния обмен и взаимният пазарен достъп до пазара (особено в Китай), и дали Китай и Япония ще действат като конкуренти или сътрудници в този процес", посочва Morgan Stanley.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна