Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Веско Ешкенази: Гостуването на Кралския Концертгебау оркестър в София е историческо събитие

| обновено на 15.03.18 в 12:00
Веско Ешкенази по време на репетиция с маестро Даниеле Гати

Едно от най-важните музикални събития за този сезон ще се състои на 30 юни в зала 1 на Националния дворец на културата в София - за първи път българската публика ще се срещне с прочутия Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам в целия му блясък.

Дългогодишният концертмайстор на състава - българският цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази, разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", че програмата на концерта вече е определена, а билетите са в продажба. Под палката на новия главен диригент Даниеле Гати ще прозвучат увертюра към операта "Дон Жуан" от Моцарт, Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Менделсон със солист самият Веско Ешкенази, и Симфония №7 от Бетовен.


По време на изпълнението на увертюрата към холандския оркестър ще се присъединят и специално избрани младежи от Филхармония "Пионер". Програмата Side by Sidе се провежда по време на цялото двегодишно турне в страните от ЕС и дава възможност на децата да свирят заедно с професионалистите на най-високо ниво, а това, по думите на българския цигулар, мотивира много силно младите таланти да продължат да се развиват.

Още за предстоящото гостуване на Кралския Концертгебау оркестър в София чуйте в интервюто с Веско Ешкенази в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени