Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Курц: Австрия подкрепя България за Шенген

| обновено на 15.03.18 в 17:34
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц и премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС


Австрия изрази подкрепа за присъединяването на България в шенгенската зона. Федералният канцлер Себастиян Курц, който е на посещение в София, похвали страната ни за положените усилия за опазване на външната граница на ЕС. На пресконференцията в резиденция "Бояна", след разговорите си с премиера Бойко Борисов, Курц заяви:

"България и българският премиер инвестираха много преди останалите страни в сигурността по външната граница на ЕС и ползите за това са за цяла Европа".

На въпрос на БНР какъв може да бъде компромисът за постигане на обща европейска политика по миграцията, Курц посочи, че Австрия ще продължи граничния контрол в Шенгенската зона заради продължаващия наплив на икономически мигранти.

"И Австрия не иска граничният контрол да продължи, но условие за това е гарантирана сигурност по външните граници", отговори австрийският канцлер.

"2018 година трябва да се разглежда като българско-австрийско председателство по основните теми, защото нито може да започнем за шест месеца такъв процес като темата по Западните Балканите, нито може да започнем и да завършим реформата на Дъблинското споразумение", каза премиерът Бойко Борисов.

"2018 година не можем да я делим на две части – Българско и Австрийско. По тази тема процесът трябва да е необратим, да е ясно, че всичко това ще стане факт. Длъжни сме европейското семейство да си направим нашите Балкани такива, каквито искаме да изглеждат", смята Борисов.

На фона на разискванията по следващата финансова рамка на ЕС Борисов подчерта, че кохезионната политика е изключително важна за страната:

"Един бюджет е винаги компромис. Слагайки тази тема на масата на преговорите, да видим дали по най-добрия начин Европа харчи парите. Убеден съм, че ще се намери подходяща формула, така че присъединяването и кохезията да продължат". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени