Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямо частно имение е построено върху водопровод, който захранва над 120 000 жители във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова
Огромно частно имение е построено върху магистралния водопровод, който захранва над 120 хиляди жители във Велико Търново и 14 населени места в региона.

ВиК "Йовковци“ и Община Велико Търново твърдят, че разбрали за това на 10 март, когато до масивната ограда на имението в село Присово стана крупна авария на водопровода. Водоснабдителното дружество и общината започнаха проверка как се е стигнало до незаконните строежи.

"Подобно строителство е недопустимо. Ако аварията беше вътре в частния имот, щяхме да влизаме с полиция и прокурор“, заяви за "Хоризонт“ главният инженер на ВиК "Йовковци“ Илия Сирмов.

"Каквото се окаже, че е построено незаконно върху сервитута на главния водопровод, ще бъде съборено“, обеща заместник-кметът по строителството и сигурността проф. Георги Камарашев.

В 2 часа през нощта на 10 март в село Присово изби магистралният водопровод, снабдяващ старата столица, още два града и 12 села с вода от язовир "Йовковци“. Крупната авария, която остави за близо денонощие над 120 000 жители без вода, се случи на няколко крачки от масивната ограда на частно имение. При изкопите и ремонта се видя, че разкритата за реконструкция тръба идва от двора на луксозен частен комплекс, което е грубо законово нарушение.

"ВиК Йовковци“, в което държавата има 51%, и Община Велико Търново започнаха проверки как върху трасето на магистралния водопровод и неговия сервитут е направен градежът, за какво са издадени разрешения за строеж и какво се е случило през годините.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна