Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Георгиев: Всичко по проекта АЕЦ "Белене" трябва е ясно, за да се стигне до помощ от ЕИБ

Снимка: БГНЕС

Съглашение с Европейската инвестиционна банка за помощ от тяхна страна по даден проект в ядрената енергетика се постига, след като всичко по проекта е ясно, каза в предаването „Хоризонт за вас“ Станислав Георгиев – изпълнителен секретар на "Булатом". Той обясни, че това става накрая: „В началото те никога няма да започнат, да са първи с финансирането“.

Георгиев се надява проектът за АЕЦ „Белене“ да се случи:

„Радва ни, че все пак българските политици, и то единодушно, започнаха да приемат решения, които вървят към осъществяването на този проект“.

Според него действията на политиците са стъпка в посока снемане на мораториума от 2012 година, с който проектът за АЕЦ „Белене“ е спрян:

„Това, което имаме като активи по проекта АЕЦ „Белене“, да се сложи на масата по съответния начин и тогава действително ще видим това писмо за интерес, за което спомена министър Петкова, че е получено, дали ще бъде вече някакъв реален интерес. Това, което стана в последните няколко седмици – първо – задачата пред министерството за изготвяне на пътна карта и отделяне на активите на проекта в отделна юридическа компания, е добро“, коментира Георгиев. Той обясни, че пътната карта е документ, който посочва начините за изпълнение на проекта:

„Министерството трябва да каже какви варианти има за решаване на този проблем. Ние няма да очакваме отново финансов анализ“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна