Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Непростими са обвиненията на Борис Джонсън, че Путин е наредил атаката с „Новичок“

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че заповедта за използване на нервно-паралитичния агент „Новичок“ „с висока степен на вероятност“ е издадена от руския президент Владимир Путин, съобщи Sky News.

„Нашият спор е с Кремъл на Путин и неговото решение – и смятаме, че това е с висока степен на вероятност това е негово решение - да се нареди използването за първи път след Втората световна война по улиците на Великобритания, по улиците на Европа нервно-паралитичен агент“, заяви Джонсън.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че преките обвинения към президента Владимир Путин са „шокиращи и непростими“. Песков обяви, че Русия всеки момент може да обяви ответни наказателни мерки срещу Великобритания. Той повтори, че Русия няма нищо общо с отравянето.
В сряда британският премиер Тереза Мей обяви, че правителството ѝ ще експулсира 23-ма руски дипломати и прекратява отношенията между двете страни на най-високо равнище. 

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, който живее във Великобритания беше атакуван с нервно-паралитична отрова на 4 март. Заедно с него пострада и дъщеря му Юлия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна