Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж на Любен Зидаров

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова

Убедена съм, че лятото на 2017 г. ще остане незабравимо за художника Любен Зидаров. Тогава той се завърна в Париж 40 години след първото си посещение там, отново на същото място – „Сите дез’Ар” (и то в същото ателие) – и се остави на красивия град да го вдъхнови за следващата му изложба, озаглавена „Обратна хармония”. Експозицията се откри в галерия „Нюанс” и ще продължи до 4 април.

Експозицията се състои от 18 творби с различен формат: 5 акварела и 13 маслени картини, и всяка една запечатва в себе си отделен спомен, момент и чувство. Създавайки тази изложба, художникът осъзнава, че макар външният вид на града да е напълно променен, усещането си остава същото.

Едно интересно наблюдение на Любен Зидаров за променения Париж беше по отношение на цялостния цвят на града – колко мрачен и тъмен е бил преди 40 години и колко бял, ярък и светъл е сега. Това, естествено, се отразява и на работите му от тези две различни срещи във времето – много черна боя преди и много бяла сега, както казва той „един забравен вече оптимизъм”. Но не си ли представя така всеки миналото и настоящето? Не знам, но така го вижда той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна