Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова: Всяка промяна в обществените медии трябва да кореспондира с аудиторията

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Всяка промяна в обществените медии трябва да има своето основание. Ако погледнем и към Швейцария, и към Австрия, и към други силни в областта на обществените медии държави от Европейския съюз, трябва да се посочи, че тази промяна трябва да има връзка с аудиторията. Това посочи в интервю за предаването "Събота 150" медийният експерт проф. Нели Огнянова:

"Все пак обществените медии се отличават с това, че те имат връзка с всички слоеве на обществото по възраст, пол, език, раса. Трябва да се организира устойчива връзка между управлението на обществените медии и хората и да се види какви са потребностите на хората. Оттам трябва да започнем. Много е важно когато обществените медии вземат решение за своите услуги - например програми или нови услуги, това да бъде базирано на данни, а не просто една обществена медия да решава, че това съдържание ще бъде на сайта, а това съдържание ще се разпространява ефирно."

Развитието на цифровите технологии и фрагментацията на медийната картина оказват натиск върху обществените медии. Има много конкурентни медии и обществените радио и телевизия продължават да се борят за своето място, смята проф. Огнянова, която очерта четири основни стълба в разговора за обществените медии - финансиране, доверие, независимост и обществена подкрепа. 

Огнянова нарече резултата от швейцарския референдум да продължи финансирането на обществените медии чрез такси от гражданите и фирмите въодушевяващ и подчерта, че идеята получи подкрепата на две трети от гласувалите. Визирайки швейцарският опит, Нели Огнянова изтъкна, че от общата сума, акумулирана през таксите, определен процент отива за проучване на аудиторията, а друг процент отива за дейността на медийния регулатор, което допринася за неговата независимост:

"Не цялата сума отива само за швейцарските обществени радио и телевизия. Тя се разпределя по по-сложен начин, така че да подкрепя културното многообразие, характерно за Швейцария, и многоезичността. Така или иначе обаче плащането на тази такса, или по-точно данък, се подкрепя във всички 26 кантона, във всички общини, с едно две изключения, и във всички езикови зони, което е свидетелство за зрелостта на швейцарското общество и прави много силно впечатление."

Запитана кой европейски модел би могъл да бъде приложен в България, проф. Огнянова уточни, че моделите не могат да се пренасят механично и дори да стане така, те няма да проработят в една социална среда, в която хората нямат развито отговорно отношение към собствените си обществени медии и гледат на тях като на нещо излишно, което само отнема част от публичното финансиране: 

"Струва ми се, че в България също има бъдеще смесения модел - да има една част от финансирането от търговско слово и другата част да бъде от данъци, но не такси в собствен смисъл, защото ако е такси, трябва да изследваме кой гледа БНТ, кой слуша БНР и само тези, които конкретно приемат услугата, те да плащат, което би довело до много големи затруднения."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна