Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранната профилактика е ключ към предотвратяване загубата на зрението

70 хиляди са болните от глаукома у нас

Снимка: БГНЕС

70 хиляди са болните от глаукома у нас, но статистиката е на базата на световната, което е около 2 до 3% от хората след 40-годишна възраст. Хората с глаукомно болни в рода си, по първа линия, са десет пъти по-застрашени от увреждане на зрението, каза д-р Станислава Костова от глаукомното отделение на Александровска болница.

Глаукомата е хронично заболяване, което обаче не е само болест на възрастните хора, както често се смята. Много важна е ранната профилактика, каза още д-р Костова.

„В по-голям процент глаукомата е заболяване на хора след 40, 45-годишна възраст, но с глаукома може и да се роди дете, т.нар. "вродена глаукома". Това е изключително коварно заболяване и истината е, че почти нищо не можете да усетите, преди да се прегледате на очен лекар, или ако сте усетили нещо, свързано с глаукомата, то вече е късно. Пациентите усещат промяна в периферното зрение, все късни белези Окото е бяло, спокойно, централното зрение се запазва много дълго време в норма. Единствената борба с глаукомата е ранната профилактика, т.е. след 40 години, на всички хора, които имат нужда от очила за четене, трябва да се измери очното налягане и да се видят очните дъна. Това е едно много силно наследствено заболяване и пациентите, които са обременени, трябва задължително да се прегледат. Първа линия имат 10 пъти по-голям риск от развитие на глаукома. Преглед веднъж в годината е достатъчно“, каза тя.

Все още капките за глаукомно болни се поемат 50 на сто по Здравна каса, а лазерното лечение се провежда по клинична пътека, но то не се препоръчва при всички болни от глаукома.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна