Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Не виждам как може да се консолидира силна прозападна опозиция в Русия

Доц. Иво Инджов
Снимка: БГНЕС

"Може да има две обяснения за високата избирателна активност на изборите в Русия - добре свършена работа от страна на организаторите и ситуационните фактори, сред които е поведението на Великобритания във връзка със скандала "Скрипал". Британското ръководство обвини много дръзко и пряко Русия, без да вади някакви конкретни доказателства. Може би това е отприщило вълна на възмущение. Може би и факторът Крим е изиграл в своята роля. Възраждането на едно патриотично-националистическо чувство в Русия сигурно също е сработило".

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов от Великотърновския университет.

"Опозиционни лидери, сред които Навални, призоваваха да не се гласува. Очевидно призивите им останаха като гласове в пустиня", допълни той.

"През третия мандат на Путин има подобрение на жизнения стандарт, има намаляване на безработицата, има едно усещане, че страната върви към по-добре, но това е от много ниска изходна позиция. Не може да се каже дали ще продължат нещата да се развиват в тази посока, още повече че Русия не е направила ключови реформи. Например, една от реформите е необходимостта да се повиши пенсионната възраст - Русия е една от големите страни в света с много ниска пенсионна възраст - 60 за мъжете и 55 за жените. Руската икономика все още е силно зависима от износа на полезни изкопаеми – нефт, газ и други, а това е един екстензивен модел на развитие - когато цените на тези полезни изкопаеми паднат, спадат и приходите в руската хазна. Има проблем и с привличането на чуждестранни инвестиции".

"Липсата на силна конкуренция оставя сянка на съмнение върху победата на Путин", допълни доц. Инджов, който оцени вота като "голяма загуба за опозицията", тъй като с по-ниски резултати от предишния вот са и комунистическата опозиция, и либералната.

"Лично аз не виждам как може да се консолидира на този етап силна прозападна опозиция в Русия. Факторът "Запад" по ред причини не се ползва с висока степен на популярност сред младите и активните. Оттам ще дойде проблемът за консолидирането на една либерална прозападна опозиция“.

Отношенията със Запада през следващия мандат на Путин ще се развиват с "парадигмата на политическия реализъм", убеден е доц. Иво Инджов, според когото няма да се стигне до въоръжен конфликт.

"Путин, който е на власт от 18 години, ще може да влияе на политиката в страната си и след края на мандата му. Логично е през втората половина на мандата си руският лидер да започне да подготвя свои приемници".

Интервюто с доц. Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна