Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 артисти от Държавната опера в Русе с отворено писмо за финансирането на съставите

Операта в Русе
Снимка: Радио Шумен

Над 200 артисти от Държавната опера в Русе са подписали отвореното писмо, изпратено до министър-председателя, до министъра на културата, парламентарните групи, синдикатите, всички институции, които имат отношение към културните институти. В него те настояват да се преразгледа методиката за финансиране на съставите и търсят отговорност за лошото състояние на операта сега.

През миналата година съставът на Държавната опера в Русе беше ръководен от четирима директори – Найден Тодоров, Гергана Георгиева, Ганчо Ганчев и спечелилият конкурса за поста Иван Кюркчиев. Музикантите преживяха трусовете на промените, пребориха се за парите си от злополучно турне и тъкмо, когато засвириха в една тоналност, а публиката се върна в залата, последва нов удар – бюджетът на операта е на червено с милион 270 000 лева.

"Това е в следствие на дейността, която сме имали ние през 2016 година. Понеже сме играли 12 пъти спектакъла на Нешка Робева "Търси се Фигаро - последната грешка на Нешка“, бяхме в 12 от най-големите зали, като в НДК имахме две представления с препълнени зали. В резултат се реализираха големи приходи и според методиката, по която ние работим, за 2017 година трябва да направим същия приход, за да можем да си получим от Министерство на културата субсидията. Миналата година ние непрекъснато сме се интересували от финансовото състояние в качеството си на синдикалисти, защото точно миналата година февруари месец сключвахме колективен трудов договор и за да го сключим, трябваше да знаем какво е финансовото състояние на института, затова и попитахме. Всичко беше нормално. Показаха ни документи, че всичко е наред. Изобщо не е имало и намек за това, че ние се движим в тази посока. Всъщност ние сме на минус" - посочи за "Хоризонт" Милена Недялкова, синдикален лидер в състава.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна