Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ще приеме правилата за избор на членове на Антикорупционната комисия

Снимка: БГНЕС
Народното събрание ще приеме правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия, както и процедурни правила за провеждането на жребий за обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Съгласно закона, новоизбраният председател на антикорупционния орган Пламен Георгиев трябва да предложи свой заместник и трима членове, за да приключи процедурата по попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Номинираните кандидати ще бъдат изслушани в ресорната парламентарна комисия и ще се избират с гласуване в пленарната зала.

Народните представители ще гласуват и проект на решение за приемане на процедурни правила за провеждането на жребий за обновяване състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, съгласно най-новите промени в Закона за енергетиката, с които се въведоха правила за ротация на четирима от членовете на КЕВР. С приемането на решението за обновяване на състава на енергийния регулатор се очаква в началото на април, чрез жребий, да отпаднат четирима от състава на 9-членния регулатор, а всички парламентарно представени партии могат да направят предложения за членове на КЕВР до 17 април, след което предстои те да бъдат одобрени от Народното събрание. И при новия състав нито една партия няма да има мнозинство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени