Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбиха престъпна група за производство и разпространение на фалшиви банкноти и документи

Снимка: Ани Цекова

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви банкноти и лични документи, като са извършени арести и има повдигнати обвинения.

Акцията е започнала по информация от Албания и е била координирана и подпомагана от Европол. Българските служби са работили съвместно с колегите си от САЩ, Доминикана, Испания и Албания.

При претърсване на помещение в Пловдив са открити фалшиви турски, датски и испански паспорти, съобщиха началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев и заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

„Лицата, които основно са купували тези документи, са албански граждани с цел пътуване и оставане в страни като САЩ и Канада и Великобритания. Мигрантите заплащали на организираната престъпна група суми от порядъка на 7000 паунда, за да влязат във Великобритания с цялата логистика по трасето, както и от 25 до 30 000 щатски долара за САЩ и Канада“, каза прокурор Гешев.

„Приблизителната оценка на получените така да се нарече престъпни ползи, е около 15 милиона щатски долара“, допълни зам.-директорът на ГДБОП Темелакиев.

Специализираната прокуратурата е повдигнала обвинения на седем души. Четирима са оставени за постоянно в ареста. По думите на прокурор Иван Гешев, един от задържаните е знакова фигура от контингента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна