Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската шевица - ярко виненочервен цвят и "плосък бод"

Снимка: http://www.sofiahistorymuseum.bg

Шевиците са част от културно-историческото наследство на България и софийския регион. Софийската шевица помни цветове и мотиви, помни авторска позиция и регионална специфика. Тя е изключително обособена в обхвата на българската шевица. Не се свързва нито с Врачанската, нито с Видинската, нито с Кюстендилската, които са в западния регион. Тя е много различна и обособена и от Самоковската и Ихтиманската, които са в административна и географска близост. Думите са на Кателина Павлова,  куратор на експозицията "Паметта на софийската шевица", която се открива тази вечер в Регионалния исторически музей - София.  

Какво представляват софийските свиленици? Всъщност така са наричани софийските везани ръкави, казва Кателина Павлова и допълва, че везбарките Божана Далукова и Антоанета Тултукова са направили реплики, представяйки везани ризи. В изложбата има и реплики на софийските ръкави върху чанти и други аксесоари, изработени от везбарката Гергана Стоянова.

За Софийската шевица е характерен т. нар. "плосък бод", характерен е ярко виненочервения цвят, характерни мотиви са пауновото перо, рогатите глави, а също така т. нар. от софийските везбарки "грош", който представлява осемлъчна розета и съответно е изпълнявана в редове - хоризонтални или вертикални, по дължината и ширината на ръкава от китката до рамото. Разположението на софийската везба основно върху ръкавите на женската риза е също характерна особеност на Софийската шевица, обясни Павлова.

Специално място е отделено и на т.нар. "национален стил", зародил се по инициатива на столичната и изобщо на българската интелигенция в първите десетилетия на миналия век.

Изложбата очаква своите посетители до 30 юни, като организаторите са подготвили богата съпътстваща програма от лекции, беседи, предентации, творчески ателиета и ревю.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна