Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Маринов: В ЕС България е страната с най-малко психиатри на глава от населението

Експертите по психично здраве настояват за спешни мерки по проблемите на психично болните

Нигяр Джафер: Държавата действително е абдикирала от този проблем

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на експертите по психично здраве настояват за спешни мерки пред институциите по проблемите на психично болните.

Защо лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал?

Ние сме страната в Европейския съюз с най-малко психиатри на глава от населението. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" съдебният психиатър проф. Петър Маринов, председател на Асоциацията на експертите по психично здраве:

"Ние обявихме Национална кръгла маса, която ще се състои на 13 април в Центъра по хигиена, в рамките на Националната конференция на колеги от частната психиатрия. Там ние също ще призовем за много по-активно отношение на държавата в работата с психичното здраве. Първото нещо, което трябва още сега да се случи, е да се оповести ясно колко е процентът от БВП или от средствата за здраве, които се заделят за психично здраве. Доколкото аз имам информация, той не е никак висок, но властите би трябвало да отговорят на този въпрос. Аз мисля, че е редно ние да съпоставим този процент със страните, които са горе-долу в нашето положение. Не искам да се мерим с Германия и Франция, защото там нещата наистина са на светлинни години".

Държавата действително е абдикирала от този проблем. Това отбеляза пред "Хоризонт" Нигяр Джафер, депутат от ПГ на ДПС и член на здравната комисия към парламента: Нигяр Джафер

"Аз поемам ангажимента да участваме активно в този разговор, който се предлага от медицинските специалисти. Наистина толкова рядко се случва да бъде поставен апел към институциите от медицинските специалисти. Много често и обикновено чрез медиите във връзка с инциденти, ставащи обществено известни, за тежки престъпления – убийства, самоубийства, извършени от хора, които са с психични заболявания, обществото бива уведомявано какви са последствията от несистемността на грижата за тези хора. Абсолютно съм съгласна, че трябва да се проведе един много сериозен дебат за това как се финансира системата, час по-скоро да се приемат стандартите, по които трябва да работят специалистите, да се помисли каква трябва да бъде структурата на системата, която предлага грижа за тези хора".

Интервютата с проф. Петър Маринов и с Нигяр Джафер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна