Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Центъра за оценка и въздействие на законодателството Тони Димов:

Вместо по магистралата на оценката на въздействие на законите, ние караме по заобиколните пътища

Тони Димов
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Най-важно за българското законодателство днес е да превантираме огромния обем норми, огромната нормативна инфлация – всеки ден бълваме нови правила. Вече не остана сфера, която да е свободна от регулиране". Това каза в предаването "12+3" Тони Димов, председател на Центъра за оценка и въздействие на законодателството. "Имаме страхотна магистрала, която ни води към Европа – магистралата на оценката на въздействието. В същото време караме по обиколните пътища", смята Димов:

"Цялата експертна общност, хората, увлечени от темата по-добро регулиране, бяхме приятно изненадани от това, че през 2015 година с едно сериозно мнозинство Народното събрание прие измененията в Закона за нормативните актове. Ние си казахме: "Край! Поставихме новите обективни предели, пределите на обективизъм в законодателния процес – каквито и субекти да влязат от тук нататък в законодателния орган, те ще трябва да спазват тези обективни предели".

Когато въвеждахме новите правила на по-доброто регулиране в България, нашата идея беше да има едни обществени консултации със задължителен характер, което означава, когато някой се изкаже – професорът Панайотов, или професорът Герджиков, да си напише становището и там законодателят да бъде длъжен да отсее и да каже: "Тези предложения са ОК, ние ще ги приемем. Тези ще ги отхвърлим мотивирано, защото те не отговарят".

Димов акцентира върху недостатъците на механизма за контрол и регулация на законодателството с конкретен пример: 

"Един сериозен закон, който казва: „Ние тук ще сменим неизбежната отбрана, ще я разширим. Ще сменим целия институт, действал 150 години. Този закон, ако се приеме по бързото законодателство, без цялостна и задълбочена оценка за въздействие, без обществени консултации ние нямаме реален обратен механизъм, по който да върнем този процес".

Визирайки процеса на оценката на въздействие на законодателството, заложена в Закона за нормативните актове, Тони Димов подчерта:

"Все още както обществото, така и самите законодатели все още се учат на този нов процес. Самото общество все още няма чувството, че, участвайки в такива консултации, може реално да влияе върху процеса на регулиране".

Според Димов законодателният процес в един момент се превръща в игра на котка и мишка:

"Народните избраници започват да изследват. Те пробват, правят един опит. Силната държавно-властническа ръка пробва да топне ръката си в обществените отношения. Ако няма шум, няма. Това е нещо изключително противоречащо на съвременните правила за правене на закони".

"Не мога да дам оценка дали сегашното Народно събрание е на дъното, но неговият състав е най-дефицитен откъм юристи, а за първи път правната комисия не е изградена изцяло от юристи", посочи още експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна