Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христомир Брънзов:

От началото на годината 1/4 от прогнозистите в НИМХ са напуснали

НИМХ
Снимка: БГНЕС

Положението в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ/ е доста тежко. Това съобщи директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов по повод на Световния ден на метеорологията.

Проф. Брънзов очерта основните проблеми в НИМХ. По думите му, голяма част от прогнозистите напускат заради ниските заплати в НИМХ:

"Първият проблем е свързан с работата ни, защото ние поддържаме различни системи за ранно предупреждение. В областта на хидрологията имаме подкрепата на МОСВ – едно целево финансиране през бюджета, което позволява да поддържаме. В областта на метеорологията сме много назад. Нямаме автоматизация. Проблемът с абсолютно ниското заплащане на нашите хора. Аз не знам дали другаде в България има толкова ниско заплащане и колкото и да са ентусиасти напускат. От началото на годината една четвърт от прогнозистите на време и хидропрогнози напуснаха. Непрекъснато убеждаваме БАН, че НИМХ не може да бъде финансиран като научен институт само защото той е Национална хидрометеорологична служба и има съвсем различни дейности и отговорности. Убеждаваме правителството, доколкото можем. Може би и аз като директор не съм успял да ги убедя за важността на това да ни се обърне някакво внимание. Ние работим ежедневно и денонощно и трябва да имаме някакъв ресурс".

Проф. Брънзов съобщи, че от средата на следващата седмица температурите ще се покачат, но ще има валежи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!