Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Предстоят законови промени за по-адекватно изчисляване на данъците за коли и имоти

Още не е ясно дали ще има великденски добавки за пенсионерите, правят се анализи по изпълнението на бюджета, добави финансовият министър

| обновено на 23.03.18 в 15:56
Снимка: БГНЕС

Ще се търсят нови законодателни промени в Закона за местните данъци и такси, с които ще се подобри адекватността при събирането на налозите. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. По думите му, в момента българинът страда от неадекватно изчисляване на данъци върху леките автомобили и недвижимите имоти: 

"Допускаме много евтино да станем гробницата на Европа по отношение на леките автомобили. Скоро предстои Европа да забрани използването на дизелови агрегати в МПС-та, лекотоварни, и ако ние не вземем навреме мерки, ще допуснем всички стари дизели на Европа да дойдат в България. Подозирам, че това ще се случи с пребалансирането на системата на облагане на леки автомобили. 

Другата тема, по отношение на местните данъци и такси, върху която трябва да поработим малко, е несъвършенството по отношение на облагане на имотите на физически лица. Това прави примерно един столичен град да има райони, в които няма добре развита инфраструктура, но данъците върху недвижимите имоти да са в пъти повече, отколкото в идеалния център на град София".

Владислав Горанов не подкрепя отхвърлянето на лимитите за ваучери за храна. Той обаче посочи, че има некоректни работодатели, които намаляват възнагражденията на работниците  с размера на ваучерите. 

"Често с ваучери се купуват напитки и тютюневи изделия вместо храна, но това не е въпрос към Министерството на финансите. През последните години квотата на ваучерите се увеличава с близо 15 процента годишно", отчете министър Горанов.

Все още не е ясно дали ще има великденски добавки за пенсионерите, тъй като се правят анализи по изпълнението на бюджета, заяви още той: 

"Още малко време трябва за анализ на текущото изпълнение на бюджета, тъй като виждате, че постоянно излизат нови ангажименти. Знаете, че ангажимент беше поет към полицията, МВР. Докато бях в Аржентина, разбрах, че се е постигнало някакво споразумение и със служителите на "Съдебна охрана" и на изпълнение на наказанията към министерството на правосъдието, така че ни трябва още малко време, за да преценим дали можем в рамките на гласувания закон за бюджет да се отпуснат подобни добавки. Но като казвам малко време, е въпрос на дни".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени