Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Чернева: Турция се стреми към изплащане на парите за бежанците и модернизация на митническия съюз с ЕС

Снимка: БГНЕС

"Дискретният чар на лицемерието" – така е озаглавен докладът за отношенията ЕС – Турция на Европейския съвет за външна политика, който беше представен в София.

Весела Чернева - директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика коментира в „Събота 150“, че причината, поради която е изготвен този доклад, е именно фактът, че отношенията ЕС – Турция са трудни и ще продължават да бъдат такива, което налага да се запази нивото на търсене на някакъв тип споразумение.

„Всъщност това е лицемерието. Лицемерието между нежеланието на много от обществата в ЕС да видят приближаване на Турция към Съюза и желанието на правителствата на страните-членки да запазят някакъв диалог, било то през парадигмата на кандидатския статут на Турция или по въпроси, свързани с търговия, тероризъм и т.н. Изследването показва, че тази разлика - между общественото мнение и мнението на правителствата в ЕС, е много голяма“., обясни тя.

Лицемерието обаче е двустранно, каза още тя и поясни:

„Турската страна продължава да твърди, че иска да стане член на ЕС, продължават да говорят за това на официално равнище, съзнавайки абсолютно ясно, че турското общество в огромната си част не подкрепя такъв тип политика. Всъщност правителството с действията си саботира такова членство“.

Турция се стреми основно две неща - към изплащане на договорените с ЕС 3 милиарда евро за сирийските бежанци и модернизация на митническия съюз с ЕС, смята Чернева.

„Има сфери на икономическите отношения, които не са либерализирани. И разширяване на търговията и икономическото взаимодействие е това, което би донесло ползи на Ердоган в една ситуация, в която турската икономика изглежда „прегрява“ и Турция има нужда от по-сериозни и по-дългосрочни отношения с ЕС“, допълни тя.

Според изследването на Европейския съвет за външна политика България е сред страните, които са неутрални по отношение на перспективата за членство с Турция, за които обаче Турция е сред петте най-големи търговски партньори. Малко са обаче страните-членки на ЕС, които са твърдо „за“ членството на южната ни съседка. По-голямата част страните искат преговорите да останат замразени, така, както са те в момента.

Още какво каза Весела Чернева можете да чуете от интервюто в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени