Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димов: На срещата във Варна не бива да бъдем само пощенска кутия

Извънредното положение в Турция може да продължи до изборите догодина, смята бившият ни консул в Одрин

Снимка: скрийншот

"Ако има някакъв конкретен резултат от днешната среща, той ще бъде по линия на мигрантите. Така или иначе ще трябва да си платим за възпирането мигрантско-бежанската вълна, а към този проблем Анкара прибавя и въпроса за визовата либерализация, въпреки че Турция не е изпълнила 7 от 72 критерия, които са й поставени". Това каза в предаването "Преди всички" бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов. В коментара си преди началото на срещата ЕС - Турция във Варна той посочи, че изходните точки и мотивацията на участниците в тази среща са страшно различни. Според Димов, трудно може да се очаква визова либерализация.

"Тази среща става във времевия период на Българското европредседателство, това е не само факт, но и заслуга и отговорност", отбеляза още той:


"Не ми се иска да бъдем пощенска кутия. Трябва да бъдем преди всичко екипен играч, ние излизаме в един отбор, едно трио".

Георги Димов анализира срещата във Варна и в контекста на предстоящата на 3 април среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин, а на 4 април – среща в троен формат с президента на Иран:

"Не само Западът заклеймява турската военна операция "Маслинова клонка" в Сирия, но и Москва и Техеран също са против турската военна намеса и призовават Анкара да изтегли военните си части. Явно и там нещата не са съвсем в ред - и там има нещо, което скърца".

Руската линия, руската връзка ще оказва влияние върху бъдещето на отношенията между Запада и Турция, заяви Георги Димов. По думите му, страната ни може да играе роля за успокояване на диалога между Брюксел и Анкара.

Извънредното положение в Турция не само няма да бъде прекратено, но вероятно ще продължи до общите парламентарни и президентски избори през ноември догодина, които са много важни за Ердоган, прогнозира бившият ни консул в Одрин. Димов цитира турската интелектуалка Аслъ Ердоган, че в момента в Турция се наблюдава пълен срив на правосъдната система.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени