Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Словения е на официално посещение в България

Радев и Пахор ще обсъдят и откриването на пряката въздушна линия между Любляна и София

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Словения Борут Пахор е на официално посещение в България. Перспективата за европейска интеграция на държавите от Западните Балкани и двустранните отношения между България и Словения, както и задълбочаването на регионалното сътрудничество ще бъдат сред акцентите в разговора на президента Румен Радев със словенския му колега.

Двамата ще обсъдят и откриването на пряката въздушна линия между Любляна и София. Началото ѝ беше поставено вчера. Президентът на Словения беше сред пътниците на първия полет от Любляна до София. Очаква се директната авиолиния да повлияе положително на икономическите връзки и да увеличи броя на туристите между двете страни, посочи посланикът ни в Словения Димитър Абаджиев.

"Линията ще бъде три пъти в седмицата - понеделник, четвъртък и неделя. Полетът ще бъде между 1 час и 20 минути - 1 час и 30 минути, което е вече много голямо улеснение. Това не е нискотарифна компания. При всички случаи цената ще бъде много по-ниска от досегашната, защото досега трябваше да се сменят компании. Предполагам, че ще бъде между 100 и 200 евро".

В рамките на посещението си в България словенският президент ще разговаря със заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев и с председателя на Комисията за външна политика Джема Грозданова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени