Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Георгиев, Михаил Груев и Димана Трънкова за "Пътеводител за комунистическа България"

Защо сградите се разпадат, а паметниците не? Откъдето и да влезеш в България, виждаш изоставени сгради и причудливи паметници – сурови лица със шмайзери и каскети, останки от петолъчки.

Какво е материалното, видимото наследство на българския комунизъм? Това е въпросът, който стои в основата на трите тома, озаглавени "Пътеводител в комунистическа България".

Целта на този пътеводител е двояка. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Антони Георгиев, издател на единственото англоезично списание "Вагабонд":

"От една страна, целта е да се обясни на хората, които посещават България, които имат някакъв интерес към България, но които не знаят контекста на България, затова е и на английски. От друга страна, същите неща да бъдат обяснени на по-младите поколения българи, които поради това, че са по-млади, не са имали съдбата да преживеят комунизма и невинаги могат да се ориентират в многообразието от артефакти и материално наследство на комунизма.

В науката има много голям плурализъм, среща се и социализъм, и комунизъм. Това коментира за "Хоризонт" Михаил Груев, директор на Държавния архив:

"Наскоро бях на една защита на един богословски текст, на която се говореше за атеистичния режим, тоест всеки иска да привиди в този режим това, което счита за важно".

Избрахме паметника на Бузлуджа за корица, защото може би е най-разпознаваемият паметник и изображение от режима не само за българите, но и за чужденците. Това коментира археологът и изследовател Димана Трънкова:

"Достатъчно е да напишете на английски в Гугъл най-забележителните изоставени места по света и Бузлуджа ще ви излезе в 8 от първите 10. Мисля, че и във филми е използвана вече. Това е най-разпознаваемото лице на комунистическа България".

Цялото интервю с Антони Георгиев, Михаил Груев, Димана Трънкова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна