Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Изгубената мелодия на духчето Йойо” – дебютна повест за деца на Лида Пантелеева

БНР Новини
Д. Кюркчиева, Лида и Мартин Пантелееви и Анжела Димчева (отляво надясно) в студиото на „Артефир“
Снимка: Дарина Маринова

Пианистката Лида Пантелеева е авторка на четири детски мюзикъла: „Хензел, Гретел и нюйоркските деца”, „Ези и Фореста”, „Сънищата на нощта” и „Изгубената мелодия на духчето Йойо”. Последният е вдъхновил появата на дебютната ѝ повест за деца със същото име. Написана е на български език, въпреки, че семейство Пантелееви от години живее в Германия. Лида Кънчева-Пантелеева е родена във Варна, там завършва Музикалното училище, а след това и НМА „Панчо Владигеров” в София. Възпитаничка е на известния български пианист проф. Антон Диков. Продължава обучението си в музикалния университет на гр. Хановер в класа по пиано на Мартин Дйорие. Заедно със съпруга си – известният композитор и диригент маестро Мартин Пантелеев, са създатели на фестивал за камерна музика в гр. Барт, Германия.
Дебютната детска повест на пианистката Лида Пантелеева „Изгубената мелодия на духчето Йойо” намери добър издател в лицето на Йордан Антов и фентъзи историите вече ще радват българските малчугани. Авторката може да се похвали и с прекрасните си собствени илюстрации на книгата. Премиерата ще бъде на 28 март от 18.30 ч. в Българския културен център в София и ще включва откъс от едноименния мюзикъл, който Лида Пантелеева представя вече няколко години в Германия. А специалното участие на маестро Мартин Пантелеев ще бъде с цигулкови импровизации по мотиви от песните в мюзикъла „Изгубената мелодия на духчето Йойо”.
Лида Кънчева-Пантелеева, маестро Мартин Пантелеев и литературният критик Анжела Димчева, рецензент на книгата, гостуваха в „Артефир”.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна