Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Не вярвам да се стигне до отзоваване на български дипломати от Русия

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС
При случая с отравянето на получилия убежище във Великобритания шпионин Сергей Скрипал Западът прави опит да се обедини и да предизвика световна реакция срещу Русия, а от своя страна Москва да раздели европейските партньори. Това коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" бившият министър на външните работи Ивайло Калфин, който в момента е съветник на еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Според Калфин, ако е имало налице убедителни доказателства, че Москва стои зад нападението, вероятно е щяло да има реакция от страна на всички държави от НАТО и ЕС.

"Очевидно е, че не са убедителни за всички страни - партньори, защото не всички реагират. От Европейския съюз, ако не се лъжа, 14 страни реагират. Реагират и очевидно, че има натиск в страни, които са от Западните Балкани и които очакват да бъдат приети в Европейския съюз и в НАТО./.../ Така че натискът не е равнозначен на допълнителна информация и то убедителна информация", изтъкна Калфин. Той допълни, че тенденцията за влошаване на отношенията е много опасна и притеснителна и може да доведе до тежки последствия по света.

Бившият външен министър обясни, че викането на посланика ни в Москва за консултации с правителството е по-слаба мярка в сравнение с отзоваването на дипломати. Според Калфин само за два дни премиерът Бойко Борисов е променил позицията по казуса:

"На практика това е вземане на позиция и точно това е разликата - че преди два дни казахме: "Искаме доказателства", и изведнъж, след срещата във Варна се оказа, че доказателствата са се появили", каза Калфин, допълвайки, че около случая остават много неизвестни. По думите му, става въпрос за лична преценка и това дава възможност на България да има собствена позиция по случая:

"Всяка държава преценява дали да го направи (да експулсира дипломати - бел. ред.), дали да се довери на чуждата преценка, или да потърси все пак и собствена преценка в случая./.../ Ако се стигне до отзоваването (на български посланик), това значи България да отиде в "челните редици" на реакцията -  не вярвам това нещо да се случи, поне засега, въпреки че, както ни е променлива позицията, надали може да се каже определено".

Калфин отбеляза още, че Великобритания досега винаги е била много остра на думи, но винаги е отказвала да предприеме конкретни мерки срещу руски олигарси, които я приемат за свое сигурно убежище:

"Великобритания абсолютно пази и отказва да предприеме каквито и да е мерки срещу от тези руски олигарси, които са си сложили парите там", посочи Калфин.

Очаква се днес посланикът ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации във връзка с реакцията на страната ни по казуса "Скрипал". Европейският съюз подкрепи Великобритания по случая, като голяма част от страните - членки решиха да експулсират руски дипломати.

Интервюто с Ивайло Калфин можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна