Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС инициира обществено обсъждане на проекта за промени в НК

Д. Марков: В над 90% от случаите обществените обсъждания се правят с цел по-скоро да се легитимира текстът

| обновено на 28.03.18 в 09:09
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента инициира обществено обсъждане на проекта за промени в Наказателния кодекс /НК/. Те предвиждат криминализирането на корупцията в частния сектор.

Заради негативни коментари в медиите и обществено недоволство, ГЕРБ оттегли гласуването на първо четене на промените, изготвени от управляващите, от седмичната програма на работата в пленарната зала.

В днешната дискусия са поканени всички заинтересовани страни, сред които прокуратурата и неправителствените организации.

Промените въвеждат криминализиране на търговията с влияние, както и да се носи наказателна отговорност от всеки, който не е изпълнил служебните си задължения.

Според Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в над 90% от случаите обществените обсъждания се правят с цел по-скоро да се легитимира самият текст, отколкото да се вземе предвид мнението на заинтересованите страни.

"Да, вярно е, че този законопроект получи редица негативни становища, много преди въобще да бъде разглеждан в правната комисия, и те не бяха взети предвид. Не съм голям оптимист, че голяма част от становищата, които сега ще чуят колегите в правната комисия, отново ще бъдат взети  предвид, но въпреки това се надявам, че колкото по-широко е обсъждането на един текст, толкова по-голям е шансът, поне малко той да бъде подобрен, тъй като в момента действително има много слабости. Неговата най-голяма слабост и потенциална опасност е изключително широкото му приложно поле. Ако четем буквата на закона, всеки, който направи нещо некоректно спрямо някой друг, едва ли не подлежи на наказателно преследване и това действително в законопроекта е записано", каза пред "Хоризонт" Димитър Марков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна