Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът и пътешественик Добрин Кашавелов, който обича планината, но водата определя неговите най-важни посоки

БНР Новини
Добрин Кашавелов в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

Той е сред пътуващите хора на нашето време, със свободен дух, с отворени сетива за всичко интересно, необичайно, актуално. Един от проектите, по които работи, е заснемане на професионалните посоки за развитие и изяви на младия диригент Йордан Камджалов. Другата сюжетна линия е пътят на водата. Добрин е от почитателите на планинските маршрути. Но някак все става така, че водата определя голяма част от събитията и изявите му в личен и творчески план. Едно кратко филмче, както той самият го определя, със също така краткото заглавие „Вода“, му носи първо място в конкурса на тема „Вода“ във филмовия фестивал еDIT във Франкфурт. Филмът е само 30 секунди, но какви!

През 2013 г. Добрин, заедно с Ганета Сагова и нейният съпруг Веско, са на Филипините след връхлитането на един от най- страшните опустошителни тайфуни. Професионализмът си казва своето и, макар гледката да е наистина страшна и смазваща, екипът успява да запечата на кадрите и лъча надежда у местните хора. Този филм носи на Добрин и на неговите колеги и приятели второ място в конкурса Action4Climate, в чието жури участва Бернардо Бертолучи.

Сега фотографът и пътешественик Добрин Кашавелов отново е приел предизвикателство, свързано с водата, в нейната добра роля. Главен герой на поредния филмов разказ е благословен с уникалната дарба човек, който умее да открива водата и да я превръща в дар за хората, изграждайки над 300 чешми! Водата и празниците, свързани с почитта към водата, се намесват при взимането на важни решения в неговия личен живот – сватбата, кръщаването на малката му дъщеричка.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна