Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Тодоровска, БЧК: Интегрираните здравно-социални услуги запълват празнотата между личния лекар и болницата

Необходима е подзаконова нормативна уредба за предоставянето им в общността

Снимка: БГНЕС

Как да се осигури адекватен и съвременен подход, с който да се обединят здравните и социалните грижи, така че да са от полза за страдащите от хронични заболявания, за хората с увреждания или за лекувалите се в болница, които вече са в домашни условия, но имат нужда от здравни и социални грижи. Тези въпроси коментира в интервю за „Хоризонт“ д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на Българския червен кръст, по повод днешната дискусия в Народното събрание, посветена на домашните грижи за възрастните хора, на която домакини са две парламентарни комисии – здравната и социалната.

Д-р Тодоровска подчерта значението на интегрирания здравно-социален подход към обгрижването на нуждаещите се. Тя представи пилотния проект във Врачанска област, който от 2012 г. представляваната от нея организация изпълнява в партньорство с Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. В рамките на проекта са разкрити 4 центъра във Враца, Бяла Слатина, Оряхово и Криводол, където се предоставят интегрирани здравно-социални услуги по швейцарски модел.

В центровете работят 17 медицински сестри и 33 домашни помощници, които са преминали допълнително обучение за работа в интердисциплинарни екипи. Тези служители полагат грижи за повече от 400 пациенти в техните домове, разказва Тодоровска. Според нея услугата е изключително рентабилна и „в пъти по-изгодна както за държавата, така и за всеки един потребител поотделно“. По този начин се облекчава бюджетът на уязвимите групи домакинства, ползващи услугите, защото, по думите ѝ, „ако в Европейския съюз средствата, които се отделят от семейството за здравни грижи и услуги, е средно около 15%, в България този дял достига 48 процента от доходите на домакинствата.“

Тодоровска подчерта, че при използване на услугите в домашна среда човек се чувства по-спокоен, намалява се броят на повикванията за спешна помощ и се намалява честотата на посещенията при личния лекар.

„На практика имаме една много добра спойка между всичките системи, които работят в съответното населено място. И нещо много важно – този модел работи изключително добре особено в малките населени места, където има затруднен достъпа до здравна и социална услуга“.

Заместник-председателят на Българския червен кръст подчерта, че направеният анализ на адаптирания у нас швейцарски модел показва, че той е и финансово изгоден и вече е адаптиран успешно към българските условия и може да се прилага в цялата страна, без да се налагат допълнителни корекции.

Тодоровска припомни, че в Националната стратегия за дългосрочна грижа се предвижда финансиране на здравно-социални услуги именно по модела, разработен от БЧК, МЗ и МТСП и допълни:

„С промените от 2015 г. в Закона за здравето за първи път в правния мир съществуват интегрираните здравно-социални услуги, но оттогава досега нямаме подзаконовата нормативна уредба, която определя реда и начина, по който тези услуги да се предоставят в общността. Тоест, ние сме направили първата крачка, но за съжаление тя не е достатъчна. Тя трябва да се продължи по-нататък в действията на правителството и то да регулира този модел, който да стане еднакъв навсякъде“.

В заключение Тодоровска отбеляза, че създадените по модела центрове запълват празнотата между личния лекар и болницата и подпомагат и здравната система, която по думите ѝ „в момента буксува“. Тя подчерта и значението на кадровото обезпечаване и подготовката на социалните асистенти за работа в мултидисциплинарни екипи:

„Има достатъчно безработни хора, които биха могли да бъдат обучени. И ние така направихме във Врачанско – всички, които наехме, бяха безработни, включително медицинските сестри, които току-що са завършили и за първи път намират работа при нас“.

Интервюто със заместник генералния директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна