Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Струнджева: За мен е достатъчно да запаля искрицата

Светлана Струнджева
Изграждането на един талант в музиката, още от най-ранна възраст, е дълъг процес, изискващ търпение, немалко усилия и упорита подготовка, каза пред Радио София Светлана Струнджева, ръководител на детската вокална група "Сладки пуканки" в Националния дворец на децата. То е нещо голямо, но и зависи от различни фактори и от много хора. На първо място са музикалните данни на детето, мотивацията му,  дисциплината и от това доколко то може да надгради себе си. След това идват търпението и уменията на преподавателя, който работи с него, и отдадеността на родителя:

При мен идват деца, които обичат да пеят и да се изявяват на сцена, и аз само помагам.  За мен е достатъчно да запаля искрицата... Запаля ли тази искрица във всяко дете, видя ли грейналия поглед, нещата са станали. Първите деца, с които сме работили заедно със съпруга ми, вече са преподаватели и те дават на 100 процента това, което са получили навремето.

Малките певци от група "Сладки пуканки" участват в много национални и международни конкурси, където печелят различни престижни награди. Последните са едва отпреди една седмица - две първи и една втора награда от Националния конкурс "Орфеева дарба" и Гран при от конкурса "Абанико". Сред децата има и такива с по-ярко изявени гласове данни, по-артистични и те получават шанса да вървят по-бързо напред и да се изявяват индивидуално. Важно е, обаче, когато се изгражда един талант, той да бъде развит многопосочно - певческият талант да бъде подпомогнат със солфеж, с овладяване на музикален инструмент. По-нататък логичният път на развитие преминава през музикални училища и училища по изкуствата, смята ръководителят на "Сладки пуканки".

Коментирайки популярните телевизионни формати с музикална насоченост, Светлана Струнджева посочи, че от една страна се радва на успехите на децата, но и тъгува, когато те остават "достатъчно разочаровани и неразбрани", както и за това, че често пъти трудът на нейните колеги остава в сянка, не винаги се отдава дължимото на хората, които са работили и са изградили тези изпълнители, за да стигнат до форматите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени