Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джамбазки: Великобритания търси външен враг, за да отклони вниманието от вътрешните си проблеми

Снимка: БГНЕС

Необходимо е свикването на коалиционния съвет на управляващите партии, за да се изясни позицията по случая „Скрипал“, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки в интервю за предаването „Преди всички“.

"При всички положения ситуацията е и деликатна и напрегната и тя трябва да бъде обсъдена много внимателно, защото България не може да си позволи да подценява този въпрос“, каза зам.-председателят на ВМРО. „Съвсем категорично напрежението в Европа не е било такова от времената на Карибската криза и това нещо трябва да бъде сериозно и отговорно обмислено и да се вземе решение, което да се подкрепя от всички политически партии от управляващото мнозинство", добави той.

Според Джамбазки вълната от експулсирането на руски дипломати от редица страни от ЕС е в резултат на натиск от Великобритания: "Аз съм много скептичен по отношение на тези действия, защото не вярвам някой да е убеден да има достоверна информация какво точно се е случило“.

„В момента виждаме натиск от страна на Великобритания да организира вълна от гонене на руски дипломати, но моите сериозни подозрения в случая са, че това е по-скоро вътрешнополитически въпрос в самата Великобритания, която трябва да се срещне рано или късно с последствията от напускането на ЕС. В момента е поставено под въпрос единството на самото Обединено кралство и това, според мен, е една от причините да се търси външнополитически враг. Виждам някакъв вътрешнополитически мотив в това поведение с цел отвличане на вниманието“, каза Джамбазки.

По повод на срещата във Варна ЕС – Турция Джамбазки смята, че особен ефект от нея няма. Според него президентът на Турция Реджеп Ердоган „използва всички тези срещи, за да покаже своето превъзходство, да отложи във времето решаването на каквито и да е въпроси, да се държи нахално и арогантно“. „Той ще отлага решаването на всички проблеми и ще продължава да се държи надменно спрямо европейските лидери, които, според мен, го знаят“, каза зам.-председателят на партията ВМРО, която е част от коалицията „Обединени патриоти“ и от управляващото мнозинство. 

Евродепутатът заяви още, че Ердоган се опитва да се намесва в вътрешните работи на България по драстичен и брутален начин, формирайки и финансирайки политически партии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна