Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Влоджимеж Сулея от полския Институт за национална памет:

Датите на независимостта са свързани с организиране на историческото въображение

Проф. Влоджимеж Сулея
Снимка: Ани Петрова, БНР

Директорът на Секцията за исторически изследвания на Института за национална памет във Варшава проф. Влоджимеж Сулея ще изнесе в Софийския университет "Св. Климент Охридски" лекцията "Пътищата към независимостта". Проф. Сулея проведе своята лекция, посветена на полската независимост и във Великотърновския и Пловдивския университет.

"И в Полша, и в България, що се отнася до датата, свързана с възстановяването на независимостта - споровете са за началото на независимостта. 11 ноември за Полша не се свързва специално с историята на Полша, а е свързано с прекратяването на военните действия в Западна Европа, приемането на 11 ноември е било вид компромис", разказа пред "Хоризонт" проф. Влоджимеж Сулея:

„Понякога при нас казват, че нямаме история, а само география. Ние сме в центъра на Европа, но на място с лошо съседство, а това се отразява и на епохата на липса на независимост. България е имала един реален враг и подкрепа от страна на Русия, срещу която поляците са се борили. Поляците са имали още двама врагове и от това ситуацията още повече се е усложнявала. Механизмът на възстановяване на независимостта е свързан с краха на три големи държави.“

Става дума не само за дати, това се отнася до организирането на историческото въображение, смята проф. Сулея.

Организатори на лекциите са Полският институт в София съвместно с Историческия факултет на Великотърновския университет, Философско-историческия факултет на Пловдивския университет и Историческия факултет на Софийския университет. 

Проф. Влоджимеж Сулея е специалист по история на политическата мисъл през XIX и XX век и на демократичната опозиция след 1945 година. В периода 2000-2013 г. е директор на вроцлавския отдел на Института за национална памет.  През 2010 г. е отличен като историк, който се занимава с най-новата история на Полша.

Спорят ли поляците за своята дата на независимост слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна