Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолетостроителният гигант "Боинг" беше атакуван в сряда от компютърния вирус WannaCry

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда компютърните системи на компанията "Боинг" са били заразени от вируса WannaCry, което предизвика опасения, че хакерската атака може да забави производството на самолетостроителния гигант, съобщава вестник Seattle Times.

Главният инженер на компанията, отговарящ за търговските самолети - Майк Вандервел е алармирал по-рано в сряда всички отговорни лица и висши ръководители, предупреждавайки, че зловредният вирус се разпространява бързо и може да удари системи за управление на самолетния софтуер. Изданието напомня, че през декември 2017-а година САЩ обвиниха Северна Корея, че през миналия май е започнала да атакува с вируса WannaCry хиляди компютри по света.

Новината за хакерската атака предизвика първоначален сериозен повод за тревога в компанията и сред нейните клиенти по цял свят, но късно снощи от "Боинг" призоваха за спокойствие и подчертаха, че информацията е била преекспонирана и не напълно коректна.

"Редицата информации за наличие на злонамерен софтуер в компютърните системи на нашата компания са надценени и неточни. Центърът ни за киберсигурност разкри само ограничено навлизане на вируса WannaCry, като той е засегнал малък брой компютърни системи. Това няма да представлява проблем за производство или за нашите доставки", се посочва в официално изявление на компанията "Боинг".

"Ние направихме окончателна оценка", посочи Линда Милс - шеф на комуникациите за Boeing Commercial Airplanes. "Уязвимостта беше ограничена до няколко машини. Разработихме необходимите софтуерни пачове. Няма да има прекъсване на програмата за производството на "Боинг 777", или която и да е друга наша програма", подчерта Милс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна