Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна година за българската география

БНР Новини
Снимка: Pexels

През 2018 година се навършват 100 години от основаването на Българското географско дружество, 120 години от изнасянето на първата лекция по география в Алма Матер и 150 години от рождението на основоположника на академичната географска наука в България Анастас Иширков.
За историята, проблемите и предизвикателствата пред родната география разговаряме с председателя на Българското географско дружество доц. Стоян Недков, със заместник декана на Геолого-географския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Бърдаров, с доц. Георги Железов и доц. Мариан Върбанов от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Юбилеят е повод  най-сетне да осмислим и „жилави“ парадокси, свързани както със статута на професионалните географи в Класификатора на длъжностите и професиите и хорариума на часовете по география в нашите училища, така и с дарителския фонд на акад. Иширков, завещан от него за развитие на географската наука у нас.   
 „Златното сечение“: Димитър Желев от сайта „Географ БГ“ за някои рекорди, свързани с българските планини.   
„Вечният двигател“: Евгения Сарафова от катедра „Картография и ГИС“ към Алма Матер с любопитни подробности за регистрирането на Гринуичкия мередиан.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна