Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-румънска комисия заседава заради африканската чума по свинете

Опасната зараза може да предизвика криза в бранша и да доведе до фалит на свинекомплекси, предупреждават експерти

Африканската чума по свинете може да бъде пренесена на големи разстояния чрез месото.
Снимка: БГНЕС

В русенското село Бръшлен заседава смесената българо-румънска комисия в областта на земеделието и обсъжда рисковете от проникване на африканска чума по свинете у нас. Специалисти от двете страни на Дунав, сред които експерти от агенциите по храните на двете страни и началниците на граничните служби, обсъждат силно заразното заболяване. В срещата участва заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов, както и колегата му със същия ранг от Гюргево. Целта е да се синхронизират мерките, за да не се допуска проникването на заболяването у нас, тъй като вече има регистрирани няколко огнища на заболяването в северната част на Румъния.

Проблемът е много сериозен за големите производители на свинско месо, а в Бръшлен се намира един от големите производствени комплекси на Балканите.

"Африканската чума е заболяване, за което няма произведена ваксина и изработена профилактика", обясни главният ветеринарен лекар на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков. По думите му, всеки свинекомплекс е в голяма опасност.

"Ако това заболяване влезе в България и се разпространи, това означава масов фалит на всички свинепроизводители, целият бранш е пред сериозна криза“, подчерта Стойков. Ветеринарят акцентира върху факта, че заболяването може да се пренесе на големи разстояния чрез хранителни продукти - меса, месни заготовки и салами са благодатна среда за пренос на заразата.

Като друг риск Христо Стойков открои популацията на дивите свине и с каква скорост се предава заболяването сред тях, защото дивите животни са своеобразен резервоар на заболяването.

Още детайли по темата - в репортажа на Ася Пенчева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна