Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуални културни маршрути популяризират древното наследство на България и Гърция

Благоевград и Серес работят върху съвместен дигитален продукт

България и Гърция имат добри постижения в трансграничните проекти за запазване на културното наследство.
Снимка: БГНЕС

Виртуалните културни маршрути все по-добре се вписват в цифровото ни ежедневие. Университетски преподаватели, студенти и местните власти в Благоевград и Серес събират в съвместен дигитален продукт общото културно наследство на региона с идеята през високите технологии да се популяризират най-важните паметници. В момента се подготвя заснемането на ключови обекти.

Предвижда се социализирането на четири групи археологически паметници. От българска страна водещ ще бъде обектът Царев връх в Западна Рила между Благоевград и Рилския манастир – едно от най-големите скални тракийски светилища. „Това е най-интересната мегалитна тракийска обсерватория в България, известна ни до този момент“, поясни пред „Хоризонт“ проф. Васил Марков от Югозападния университет "Неофит Рилски" и допълни, че вероятно ще бъдат включени и някои от другите големи мегалитни паметници.

От гръцка страна акцентът пада върху античния град Амфиполи, където има открита македонска гробница с мащабите на царските гробници от столицата на Древна Македония. Около тази гробница кипят спорове дали не е на самия Александър Македонски. „С област Серес работим върху една обща територия в древността и това породи идеята да построим този трансграничен проект основно върху археологическите паметници“, уточни проф. Васил Марков.

Друга линия на виртуалните маршрути ще бъде посветена на възрожденските паметници и църкви, традиционна народна архитектура от двете страни на границата.

Транспортният коридор №4 и постоянният поток от туристи облагодетелства проекта и засилването на интереса към културно-историческото наследство на региона, убеден е проф. Марков.

Слушайте репортажа на Кети Тренчева в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени