Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по досиетата ще публикува всички документи за Юлия Кръстева на сайта си

Юлия Кръстева
Снимка: Ани Петрова БНР

Известният философ лингвист и писател с български произход Юлия Кръстева окачестви пред АФП като „смешно“ и „невярно“, че е сътрудничила на Първо главно управление на ДС и е вербувана години след като е успяла да напусне България.

По този повод Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията, заяви в ефира на „Нещо повече“ по „Хоризонт“: „Ще направим всичко възможно утре, след 9.30 часа, всички архивни материали, които са послужили на членовете на Комисията за установяването и обявяването на принадлежността на Юлия Кръстева, да бъдат качени на сайта на комисията“.

„Всеки, който желае, може да влезе в рубриката „проверявани лица“ и да се запознае от А до Я с всички необходими документи, които Комисията е използвала и си е послужила, за да вземе това решение“, добави Костадинов.

Той заяви, че Комисията няма писмена информация дали и кога Кръстева е прекратила сътрудничеството си с ДС и появилите се след това служби.

„Става дума за една продължителност в контактите със съответните служби или оперативен работник, което дава основание да се направят няколко извода в различни посоки. Първият извод, е, че ако е искала да прекрати, е можела в първите две-три години, след като е установила своето пребиваване във Франция, да намери начин да преустанови контакта“, каза още председателят на Комисията. 

Интервюто с Евтим Костадинов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени