Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Безсмъртна любима“ - концерт на Кварто квартет с пианиста Христо Казаков в София

Кварто квартет и Христо Казаков (вторият отляво)
Снимка: Quarto quartet

На 10 април от 19 часа в зала "България" публиката ще чуе концерт, вдъхновен от любовта на великите композитори, изразена чрез най-чувствената музика на Лудвиг ван Бетовен, Густав Малер и Роберт Шуман, претворена от струните на Кварто квартет и пианиста Христо Казаков.

За първи път пред столичната публика ще звучи репертоар, с който артистите имаха голям успех в зала „Гьотеанум“ в Швейцария: Клавирен квартет в ла минор на Густав Малер е произведение, неизпълнявано до 70-те години на миналия век, когато е открито за света. В България творбата е с премиера в град Добрич на фестивала на камерната музика, отново с Кварто квартет. В програмата е включен още Клавирен квартет опус 47 от Роберт Шуман и Клавирен квартет №1 на Лудвиг ван Бетовен, в който той пресъздава образа на своята загадъчна неизвестна „безсмъртна любима“, вдъхновила подбора на произведенията в този концерт.

Кварто квартет и Христо Казаков ще представят чувствено любовно преживяване по време на Светлата седмица след Великден. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от