Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят с Юлия Кръстева е поредният провал на Комисията по досиетата

Копринка Червенкова: Законът за досиетата трябва да се скъса на четири и да се създаде Институт за паметта

Светските беседи на Юлия Кръстева са били описвани като агентурни данни, поясни главният редактор на вестник "Култура"

Копринка Червенкова
Снимка: БГНЕС

Главният редактор на вестник „Култура“ Копринка Червенкова определи като абсолютен фарс и провал на Комисията по досиетата случая с оповестените данни от архивите за Юлия Кръстева. Червенкова отбеляза, че активността на световноизвестния философ, лингвист и изследовател Юлия Кръстева да сътрудничи на властите по време на комунистическия режим е била мотивирана от желание да защити семейството си в България. Коректните отношения с българските власти са й били нужни, подчерта Червенкова:

"Огромно количество българи се подмазваха на някакви нищожества там, в посолствата, само и само да не им създават проблеми - на роднините в България. Това е цялата работа." 

"След 1968 година решават да я активират, защото е трябвало да разберат какво се случва в Западна Европа, сред интелектуалните кръгове (предполагам, че не е била само тя). Юлия Кръстева тогава не е била сегашната Юлия Кръстева, а българско момиче, женено там. Интелектуалка, но не жената със световна слава. Юлия Кръстева започва да води светски беседи с тях, разбирате ли – светски беседи. И им преразказва френската преса", разказа Копринка Червенкова. Според нея, Юлия Кръстева е изразила дълбокото си възмущение от оповестеното си досие, защото не е подозирала, че са я нарекли Сабина и са я включили в официален масив на агентите. 

Копринка Червенкова изрази недоумение защо Комисията по досиетата е описала светските беседи на Юлия Кръстева като агентурни данни:

"Много се надявам Юлия Кръстева да не остави тази работа така и да се разбере едно единствено нещо: този закон се взима, къса се на четири и се хвърля в най-близкото кошче. Оттам нататък се мисли (ако въобще има вече кой да мисли в тази държава) да се създаде този така наречен Институт за паметта. И се надявам, че Евтим Костадинов няма да го оглави." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна