Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога майките трябва да се обръщат към лекар?

Д-р Анета Попиванова: Кърменето не бива да боли

В "Часът на здравето" обърнахме внимание на отглеждането на новородените и състоянието на майките след раждането: за проблемите на кърменето - препоръките за продължителност, кога и с какви храни се захранва бебето; към какъв специалист и кога самите майки трябва да се обръщат при различни свои оплаквания - колко "нормална" е следродилната депресия, болките при кърмене и кои усещания са обичайни? Отговорите потърсихме от д-р Анета Попиванова - педиатър-неонатолог в Университетската АГ болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“:

"Кърменето е естественият начин за хранене на нашите деца и заради това има изключително голямо влияние върху здравето на бебето и на майката. Не само директните ползи по отношение на хранене, защита и за изграждане на добър имунитет, но за изграждане на стабилна и хармонична връзка между майката и нейното бебе в края на краищата за създаване на поколение, което боледува по-рядко, което е по-спокойно и по-щастливо".

Кърменето не е магическа пръчка, която да размахваме пред бебето

Не можем да му кажем: не, няма да боледуваш, обясни специалистът. Кърменето намалява риска от заболявания на дихателната система - възпаление на ухото, белите дробове; на храносмилателната система, в по-късна възраст намалява риска от развитие на диабет, на различни алергични състояния. Емоционалните ползи са не по-малко важни.

"Кърмените деца боледуват по-леко и по-рядко. Техните родители по-рядко посещават своя лекар, по-рядко отсъстват от работа", посочи д-р Попиванова.

Според Световната здравна организация кърменето може да продължи и през втората година на детето или "толкова дълго, колкото майката и бебето желаят".

Захранването трябва да започне не по-късно от шестия месец


Снимка"До края на първата година то трябва да приема всички компоненти на нашата диета и в никакъв случай бебето не остава само на кърма. Прекаленото продължаване на изключителното кърмене, след 7-ия месец вече не е добре за него, защото не може само с кърма да получи всички необходими хранителни вещества, витамини, микроелементи, особено желязо, което е жизнено важно за профилактика на анемията. А децата с анемии имат трудности и във физическото, и в психическото развитие", посочи педиатърът.

Бебето трябва да бъде готово да се захранва - да може да стои вертикално, да има координация на езика, но не като суче, а като се храни с лъжичка. Захранването трябва да стане с храна с много по-гъста консистенция, отколкото кърмата - със зеленчуково пюре или зърнена каша, в която да се добавят зеленчуци. Рано в менюто трябва да се включат и храни, съдържащи желязо, защото запасите на бебето от необходимия микроелемент, които има от майката, свършват до около шестия месец след раждането.

Кърменето не бива да боли, категорична беше още д-р Попиванова. Има ли болка, разраняване, дори кървене - има проблем. И той не винаги е по вина на майката. Понякога има проблем и от страна на бебето - заради начина, по който засуква; самата конфигурация на устата; зрялостта му.

Още за продължителността на кърменето; за значението на храната, която трябва да приемат и бебето, и майката; за хранителните добавки и дали майката трябва да ги приема - чуйте разговора с д-р Анета Попиванова!



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени