Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стив Тсанг: Китай не иска търговска война със САЩ, въпреки че се подготвя за нея

| обновено на 31.03.18 в 12:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посредничеството в диалога със Северна Корея може да помогне на Китай да избегне истинска търговска война със Съединените щати, смята Стив Тсанг, който ръководи Института за китайски изследвания в Лондон. Пред „Хоризонт“ Тсанг припомни, че темата е била една от водещите при срещата на президентите на Китай и САЩ Си Цзинпин и Доналд Тръмп миналата година.

„Китай със сигурност не иска търговска война със САЩ, въпреки че се подготвя за нея. Ако част от цената ѝ е посредничеството в диалога със Северна Корея, то тя е платима за Пекин. Със сигурност търговската война би имала опустошително въздействие върху китайската икономика“, каза Стив Тсанг.

За срещата в Пекин на Си Цзинпин и Ким Чен-ун, Тсанг коментира: „Най-важното е потвърждението на Ким Чен-ун, че ядреното разоръжаване – не на Северна Корея, а на целия Корейски полуостров, ще бъде в дневния ред. Също така бе демонстрирано желание за среща с Тръмп“.

Според него изборът на Ким Чен-ун първата му международна визита да бъде в Пекин и срещата му със Си Цзинпин означава, че Китай отново има централна роля в постигането на мир на Корейския полуостров. „Това е и начинът, по който китайците ще видят събитието – Си Дзинпин във водещата роля в тази наистина много голяма игра“, каза експертът. 

Запитан за очакванията му за срещата на върха между Северна и Южна Корея, Тсанг отговори: „Срещата ще бъде изключително важна, защото перспективата за разговори между Ким и Тръмп в основата си е инициирана от Южна Корея. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин трябва да обясни на Ким Чен-ун какъв е основният проблем и да бъде сигурен, че срещата между Ким и Тръмп няма да бъде пълен провал. Ако срещата между лидерите на Северна и Южна Корея няма резултат, вероятно не бихме могли да очакваме такъв и при срещата между Ким и Тръмп“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна