Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Иванова: До края на годината ще бъде готов анализът за използването на евросредствата, отпуснати на Турция за бежанците

Ще има много строг контрол от страна на Европейската сметна палата за средствата, които ЕС отпуска на Турция по споразумението за бежанците, а до края на годината Европейската сметна палата ще бъде готова с анализа си за тяхното ефективно използване. Това заяви Илияна Иванова - председател на втора одитна камара, която отговаря за структурните и кохезионни фондове в Европейската сметна палата, в интервю за предаването „Неделя 150“.

„На този етап сме идентифицирали няколко рискови области, за които ще следим с особено внимание. Например, как Комисията ще гарантира едно подходящо ниво на координация между различните видове мерки за подкрепа, които се осъществяват чрез този механизъм, как Комисията ще гарантира, че изборът на проекти е фокусиран върху това най-уязвимите групи бенефициенти да бъдат адресирани, ще обърнем внимание на това дали проектите осъществяват заложените цели, каква е законовата среда в страната, в която се осъществяват проектите, капацитетът на органите и властите, които ще имплементират тези проекти. Одитът, който планираме и по някакво стечение на обстоятелствата беше съобщен точно в контекста на срещата в Евксиноград, всъщност е планирана работа, която е част от годишната ни работна програма. Ние следим не само за финансовите одити, но и дали парите са изхарчени разумно и ефективно. Такъв доклад за механизма за бежанците на Турция беше част от нашата работна програма, която се подготвя година по-рано и има процес, който се следва“, уточни тя.

По думите й, целта на координационния механизъм е да се подпомогне Турция за адресиране на непосредствените хуманитарни нужди, но и на дългосрочните нужди на бежанците от образование, здравеопазване. Става дума за 3 млрд. евро, които са обещани от ЕС. По данни на Комисията около 1,380 млрд. евро са договорени вече към януари 2018 за хуманитарна помощ, като малко над 1 млрд. вече са разплатени.

Иванова каза още, че предстои да бъде подготвен документ за интеграцията на бежанците: „Това е последващият процес. Те трябва да бъдат интегрирани. Това, което ще бъде следваща стъпка в нашия анализ, е именно проверка на това как се интегрират тези хора по места от гледна точка на това, което им се предоставя като образование, здравеопазване, социалноикономическа подкрепа и т.н. България на този етап не фигурира в одита за бежанците в Турция“.

Илияна Иванова обясни, че финансовата помощ от 9 млрд. евро, които Турция е приела от ЕС, като средства за изпълнение на критериите за членство не са добре използвани: „Тази финансова помощ има ограничено въздействие, тъй като нашия анализ показва, че помощта е добре планирана, но остават сектори като върховенство на закона, управлението, където има закъснели важни реформи, има напредък в други области като митници, заетост и данъчно облагане, но при тези резултати не можем да говорим за устойчивост“.

По отношение на напредъка на Западните Балкани Иванова коментира, че тези 6 държави имат постигнат напредък, но и значителен брой установени недостатъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна