Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия гневна от акция на френски митничари на нейна територия

Италианското външно министерство привика посланика на Франция в Рим, за да даде обяснения за акцията на френските митничари в граничния град Бардонекиа.
Снимка: Ройтерс

Въоръжени френски митничари предизвикаха гняв в Италия, след като влязоха в клиника на нейна територия при акция срещу мигрант, съобщи Би Би Си.

Петимата френски служители принудили в петък мигрант от Нигерия да направи тест за наркотици на жп гарата в италианския граничен град Бардонекиа край Торино и после влезли в клиника на около километър от границата.

Политици в Италия, която през последните 4 години прие над 600 000 мигранти, осъдиха действията на митничарите.

Френският посланик бе привикан в италианското външно министерство в Рим в събота, за да даде обяснения по „сериозния“ инцидент, който бил съвършено неоправдан.

Хуманитарната организацията „Рейнбоу фор Африка“, която ръководи клиниката на границата, заяви, че въоръжените френски агенти принудили мигранта да даде тест за урина, като заплашили лекар и други нейни служители.

Френската страна отхвърли обвиненията и заяви, че митническите агенти са следели мъжа във влак по подозрение, че пренася наркотици. След като нигериецът се съгласил да даде урина за теста, агентите изчакали влакът да стигне Бардонекиа, където слезли и тестът бил извършен в клиниката на гарата.

Агентите са имали право да извършат изследването на италианска територия съгласно двустранно споразумение от 1990 г., твърдят властите в Париж.

Впрочем тестът за наркотици на мигранта, който имал разрешително за пребиваване в Италия, се оказал отрицателен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!