Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия мисли, че Западът иска да я лиши от световното по футбол

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова смята, че основната цел на някои западни страни е да се попречи на провеждането на Световното първенство по футбол в Русия, предаде БГНЕС.

В интервю за „Пети канал“  на въпрос дали Русия ще се сблъска с изолация от страна на западните държави в контекста на Мондиал 2018, тя отговори: „Това не е просто тяхна мечта, това е основната им цел“.

„Моето впечатление е, че те просто искат да махнат Световното първенство по футбол от Русия“, допълни Захарова.

Великобритания се опитва да накаже Русия, която обвинява за атаката срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипел и дъщеря му Юлия на 4 март в град Солсбъри. Част от това е решението представители на кралското семейство да не отидат на световното първенство, посочва Би Би Си.

Британският външен министър Борис Джонсън миналия месец се съгласи, че Русия ще се опита да използва Световното първенство по футбол за подобряване на имиджа си, както нацистка Германия направила с олимпиадата през 1936 г. А депутат от опозицията дори призова шампионатът да бъде отложен или преместен.

Към момента обаче няма призиви отборът на Англия да бойкотира шампионата, който започва през юни.

Заради случая „Скрипал“ САЩ, Великобритания, повечето членки на ЕС и техни съюзници обявиха, че гонят над 100 руски дипломати. Москва отвърна с реципрочни мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!