Eмисия новини
от часа

Канадци планират $600 млн. инвестиция в нова златна мина в Сърбия

Проучванията край сръбския град Бор показали, че има големи залежи на мед и злато.
Снимка: „Вечерне новости“

Канадската компания „Невсън“ (Nevsun) ще инвестира близо 600 милиона долара за отваряне на мина за мед и злато край сръбския град Бор, намиращ се недалеч от река Тимок на границата с България, предаде БТА.

Досегашните геоложки проучвания в района на рудника „Чукару Пеки“, в които са вложени стотици милиони долари, потвърдили, че там се намира едно от най-богатите находища на мед и злато в света, пише сръбският в. „Вечерне новости“.

Според предварителни проучвания от там може да се изкопаят 27 милиона тона руда със средно съдържание на мед 3,3% и 2,21 грама злато на тон.

Очаква се мината да бъде открита до 2022 г., а рудата да се експлоатира през следващото десетилетие.

Оценките сочат, че през този период могат да бъдат добити 900 000 тона мед и почти 52 тона злато. Брутната цена на находището по сегашните цени на Лондонската борса за метали се оценява на близо 9 милиарда долара, посочва в. „Блиц“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от