Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрани фотопортрети от Мери Елън Марк могат да се видят в Софийската градска галерия до 22 април

БНР Новини
.,.,1983, фотография на Мери Елън Марк
Снимка: sghg.bg

До 22 април в Софийска градска художествена галерия можете да разгледате фотографии от Мери Елън Марк. Изложбата е част от платформата „Майстори на фотографията”. Мери Елън Марк е американска фотографка, известна с фотожурналистика/документална фотография, портретиране и рекламна фотография. Нейни снимки са били на страниците на най-четените американски издания, а работите й продължават да се показват в престижни галерии и музеи по цял свят.
В продължение на петдесет години тя насочва обектива си към хора от целия свят, които са „извън обществото”. Мери Елън Марк има много отличия, включително три награди за журналистика „Робърт Ф. Кенеди”, три стипендии от Националния фонд за изкуства, Наградата за фотография за цялостно творчество през 2014 г. от Джордж Ийстман Хаус, както и наградата за изключителна фотография от Световната фотографска организация. Тя пътува по света, за да отразява културни и субкултурни явления, повечето от които с висока степен на хуманизъм.
Изложбата на Мери Елън Марк в София включва над 40 черно-бели фотографии от сериите „Улиците на изгубените”, „Пози”, „Индийски цирк”, както и документалните й филми: „Бал”, „Близнаци”, и „Индийски цирк – изумителната пластична жена”. Мери Елън Марк още приживе е призната за един от най-влиятелните фотографи в света заради детайлните си изследвания, фокусирани върху „маргиналите” в обществото, както и заради особения фотографски поглед към най-големите имена на Холивуд. Част от изложбата й в София са портрети на Марлон Брандо, Джони Деп, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис и други.
Изложбата на Мери Елън Марк в София дойде благодарение на фондация „Мусиз” и известния нюйоркски галерист Хауърд Грийнберг, който изнесе открита лекция пред любителите на фотографията в София.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна