Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Узунов: Западните Балкани няма да са по-близо до влизане в ЕС и в края на Българското председателство

Красимир Узунов
Снимка: БНТ

"Отношенията между Косово и Сърбия ще продължат да вървят по една тънка линия, в която всеки ще демонстрира сила", прогнозира в предаването „12+3“ Красимир Узунов - директор и собственик на агенция „Фокус“.

„Ситуацията постоянно се усложнява, като върху отношенията между отделните балкански страни слагат отпечатък и отношенията в глобалния свят, т.е. отношенията между Великите сили се отразяват категорично върху взаимоотношенията между отделните държави“, коментира Узунов и добави:

„Трябва да разсъждаваме и върху умението на съседните държави да правят пиар – когато Вучич (президентът на Сърбия Александър Вучич - бел.ред.) твърди, че върху него системно се оказва натиск да признае независимостта на Косово, за да получи зелена карта за ЕС за продължаване на преговорите, това от една страна, като се виждат последните действия на Запада спрямо Русия, не е изключено, но от друга страна - Сърбия дава допълнителни индикации за повишаване на нейната стойност, тъй като тя остава последната държава, която е безкрайно обвързана с Москва на Путин и която трябва да получи компенсация за тази връзка“.

Според Узунов една дестабилизация на Косово ще доведе само до едно – Косово няма да може да разреши проблемите с останалите държави, а Черна гора и Сърбия няма да могат да разрешат двустранните спорове, което автоматично ще отдалечи и останалите държави от ЕС.

"Западните Балкани ще продължат да се движат някъде около точката на кипене, но кога може да изкипи това - никой не може да каже. Аз не съм оптимист", обобщи Красимир Узунов.

По повод предстоящата в София среща на върха за Западните Балкани, Красимир Узунов коментира, че не е сигурно, че ще постигне резултати на фона на "уморената от разширяване Европа":

„В края на Българското европредседателство Западните Балкани няма да бъдат по-близко до прием в Европейския съюз. Ще има някои декларации, които очевидно не са достатъчни, и много такива, които са поели ангажименти да се разрешат проблеми, както е спорът между Гърция и Македония за името, могат да останат на половината път, което ще говори за промени.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна