Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрагменти за парите: Епизод едно „Диалози за парите – доверие и златен стандарт“

БНР Новини
Колаж: Теодор Иванов

Те са: „Социален феномен, универсалната абстрактна медия, която събира и разделя хората, информация за обещания, онова, което ти пречи да видиш истинския свят, те искат да бъдат похарчени, искат да видят свят…“

Това „те“ стои в центъра на този цикъл, както и на питането: „Какво са парите?“ А питаме, защото „те“, парите, придобиват различни изражения всеки път, когато помислим за тях. „Те“ са и нужда, и цел, и доверие, и стремеж, и контрол, и власт. Парите се променят като смисъл и когато зависят от управляващите ги, и когато се опитваме да обясним силата им през езика. Симпатиите и антипатиите се редуват и логично повлияват заключенията. Но без колебание, триумфалното шествие на парите не спира и за миг.

Цикълът „Фрагменти за парите“ включва пет епизода, всеки от които търси различен поглед към употребите и мястото на парите в: човешките взаимоотношения, в икономиката, в етиката, във философията и в изкуството. Във всеки епизод изграждаме представите за парите, като наред с експертното мнение, не пестим и личното ни схващане за тях.
И докато в епизод едно започваме разказа с простичкия въпрос какво са парите, следващите четири епизода ще ни водят към все по-дълбокото потапяне на „те“ – „тях“ в света на „ние“ – „нас“. От представите за банките – добри и лоши, през сблъсъка на схващанията за властта и контрола, за да достигнем до размисли за бъдещето на парите и възможността за тяхното „заличаване“ във вида, в който ги познаваме и използваме днес.

И петте епизода носят своята уникална ценност, но последният е наистина специален, защото ще ви разкрие всеки от тук говорещите за парите в друга светлина – не толкова дистанцирано-експертната, а по-скоро лична. В пети епизод всички наши събеседници разказват свои любими истории, приказки, легенди или филми за пари, като обясняват защото харесват именно тях. Затова и този „личен“ епизод е толкова богат в най-отдалечения и нетрадиционен смисъл на парите.

В епизод едно: „Диалози за парите – доверие и златен стандарт“ с Румен Аврамов, икономист и стопански историк; доц. Григор Сарийски, икономист към Институт за икономически изследвания (БАН); гл. ас. Петър Горанов, преподавател по етика в СУ „Св. Климент Охридски“; Костадин Христов, нотафил и автор на книгата „Българските книжни пари“; доц. Борис Грозданов, изследовател към Институт за изследване на обществата (БАН) и Европейския Университет и ас. Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози към СУ „Св. Климент Охридски“, говорим за парите с исторически факти, представяме икономически и философски теории за видовете пари, употребата им и нуждата от тях. Разказваме истории и търсим отговор на въпроса какво са парите за обществата през вековете до днес. Обсъждаме как и защо преди години е въведен „златният стандарт“, каква стабилност е носел той и какви са причините да го няма днес. Спорим, какво е мястото на доверието и конвенциите, когато хората и държавите общуват през парите. В епизода ще научите още как са изглеждали първите български банкноти след Освобождението и защо някои от тях имат „лични“ имена.
Благодарим на ас. Бойко Амаров, консултант статистически анализи и прогнози, за специалното отношение към този проект.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна