Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Седем разказа за вярата" в Пловдив представя църковна утвар

С поглед към Великденските празници е изложбата "Седем разказа за вярата" в Археологическия музей на Пловдив. Експозицията представя църковна утвар, чрез която се разказват седем проучени истории за християнството. Има и експонати от фонда на Пловдивската митрополия.
 

Структурата на изложбата включва Символа на вярата – каква символика има съответният предмет според църковния канон, както и според черкуващите се. Част от историите илюстрират и устрема към благотворителност на българина през 18-и и 19-и век за строителството и възстановяването на храмове, казва кураторът Соня Семерджиева

"Идеята разказите да са седем е, защото това е библейско число, свързано е с цикличността в Библията, със съвършенството, завършеността на цикъла. Намерихме по-интересни истории и всъщност идеята беше да ги свържем с църковните празници, защото е в навечерието на един такъв хубав, голям празник като Великден. Едната от историите е свързана точно с Великденските празници и с традицията по Великден да се ходи навремето на Божи гроб, на поклонение, защото било важно да се присъства на Великденската литургия там в храма".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени